Szybki przepis na placki jogurtowe z użyciem jogurtu domowego robionego z Zakwasek. Sposób na smaczne śniadanie.
Uzyskamy ładnie zarumienione, delikatne placki o lekkim posmaku jogurtu. Jeśli zrobimy z jogurtu nieco bardziej kwaśnego (np. kilkudniowego), to placki będą bardziej wytrawne niż słodkie.
wypiekane płatki owsiane lub żytnie (opcjonalnie z 1 łyżką miodu)
suszone owoce wg. uznania
szklanka jogurtu domowego
kilka owoców dla udekorowania np. truskawki
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw musimy skomponować własne, ulubione musli. Płatki owsiane, i opcjonalnie ziarenka oraz orzechy wypiekamy w piekarniku w temperaturze 160 st. C przez 15-25 minut. Możemy dla smaku pokryć je 1 łyżką miodu.
Następnie wszystkie składniki (nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy, morele i jabłka) wrzucamy do miseczki z jogurtem i dekorujemy ulubionym owocem np. truskawką.
Wpierw musisz zrobić kakao: mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. W osobnej szklance rozrabiany kakao z odrobiną mleka (pół szklanki).
Następnie do gotującego się w garnku mleka wlewamy całą zawartość szklanki i dokładnie mieszamy.
Czekamy aż kakao ostygnie do ok. 40-45°C i następnie dodajemy starter z bakteriami. Zostawiamy do ukwaszenia zgodnie z instrukcją przygotowania jogurtu (pod nakryciem, ok. 6-8h).
Jogurt kakaowy moze być odrobinę bardziej płynny niż jogurt bez kakao.
Powyższy jogurt możemy przygotować w postaci do picia oraz z kawałkami owoców.
Płynna konsystencja. Do blendera wlewamy jogurt, wrzucamy suszone morele i brzoskwinie pokrojoną w drobniejsze cząstki. Wszystko razem miksujemy, na koniec dodajemy łyżeczkę mielonego siemienia lnianego.
Jogurt z kawałkami owoców. Dla osób, które lubią czuć kawałki owoców. W tym celu należy pokroić na drobne cząstki suszone morele oraz brzoskwinie. Dodajemy do jogurtu i dosypujemy łyżeczkę siemienia lnianego.Smacznego!
Truskawki szypułkujemy, wrzucamy do blendera i miksujemy.
Następnie dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy go z musem truskawkowym.
Jeśli mamy ochotę na bardziej płynny mus, dodajmy sok pomarańczowy (lub możemy wszystko jeszcze raz zmiksować w blenderze).
Przed spożyciem możemy posypać z wierzchu cynamonem.
Pobierz darmowego e-booka „Robię domowy jogurt”
Wystąpił jakiś błąd, spróbuj ponownie.
Dziękujemy. Teraz koniecznie POTWIERDŹ adres mail, klikają w link w wiadomości, którą wysłaliśmy na Twojego maila.
Poznaj szczegółowe przepisy (w tym na jogurty mleczne i roślinne), korzyści, zalety domowo przygotowywanego jogurtu. W naszym e-booku znajdziesz odpowiedzi na wiele najczęściej zadawanych pytań. Podaj: